Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Merlot, στις 7 Νοεμβρίου, ας πούμε λίγα λόγια για αυτό, καθώς αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες κόκκινου σταφυλιού στον κόσμο.

Η ποικιλία merlot xρωστάει το όνομά της στo κοτσύφι – merle στα γαλλικά – που προτιμάει ιδιαίτερα τις γλυκές ρώγες του Merlot, καθώς ωριμάζουν νωρίτερα από τις άλλες ποικιλίες, στα αμπέλια της Δυτικής Γαλλίας. Αυτή η πρωιμότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που, μαζί με την ικανότητά του να παράγει μαλακά βελούδινα αλλά γεμάτα κρασιά, το κάνουν δημοφιλές.

Είναι σκουρόχρωμο σταφύλι με λεπτή φλούδα , από το οποίο παράγονται κρασιά ξηρά, με μέτριο έως γεμάτο σώμα και μέτριο μέχρι υψηλό αλκοόλ, μέτρια οξύτητα και συνήθως μέτριες τανίνες. Τα αρώματα φρούτων που μπορούμε να διακρίνουμε είναι αυτά της φράουλας, του κόκκινου δαμάσκηνου, μέχρι το μαύρο μούρο και το μαύρο κεράσι, επίσης αρώματα από πράσινο πιπέρι και βότανα, ενώ η συχνή χρήση δρυός δίνει αρώματα βανίλιας, καφέ και σοκολάτας. Τα κρασιά Merlot, έχουν μεγάλη δυναμική παλαίωσης στο χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ καλή εξέλιξη του φρούτου, με ώριμα και μαγειρεμένα δαμάσκηνα, ή ακόμα και μαρμελάδα κόκκινων και μαύρων φρούτων.

Με καταγωγή από την Γαλλία, το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη ‘’merle’’ που σημαίνει κοτσύφι, πιθανόν λόγω της σκούρας-μαύρης φλούδας του. Έγινε ευρέως γνωστό από τα κρασιά του Bordeaux, με συμμετοχή του στην Αριστερή Όχθη στο Blend: Cabernet Sauvignon-Merlot, στο Medoc με τους διάσημους αμπελώνες του Margaux, Saint Estephe, Saint Julien και Pauillac στα βόρεια, και του Graves, Pessac Leognan και Haut Brion στα Νότια. Αντίθετα στην Δεξιά Όχθη στο Blend: Merlot- Cabernet Franc, με τα ονομαστά Saint Emillon και Pomerol.

Πολύ αργότερα η παραγωγή του στην Καλιφόρνια και στην Χιλή, έδωσε κορυφαία μονοποικιλιακά κρασιά από Merlot, Αλλά και στην Ιταλία (Veneto, Toscana και Bolgheri), την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην Ελλάδα το Merlot άρχισε να καλλιεργείται λίγο μετά το Cabernet Sauvignon. Tο 1990 έγινε ευρέως γνωστό από το Κτήμα Χατζημιχάλη με την δημιουργία του πρώτου premium μονοποικιλιακού κρασιού από Merlot. Σήμερα είναι η δεύτερη σε φυτεύσεις διεθνής ποικιλία αμπέλου στην Ελλάδα, με πολύ σημαντικά μονοποικιλιακά κρασιά, τα οποία έχουν αγαπηθεί από το οινόφυλλο κοινό λόγω του βελούδινου χαρακτήρα τους και τα φρουτώδη αρώματά τους, αλλά και σε χαρμάνια με Cabernet Sauvignon και με Ξινόμαυρο. Η χρήση του Merlot, δημιουργεί πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα στο χαρμάνι, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνει τις τανίνες και χαμηλώνει την οξύτητα.

Επισκεφτείτε τη νέα Cava 800. ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ! ΝΕΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ!

Ειδικά για την Εβδομάδα Merlot, 7 με 13 Νοεμβρίου σας προτείνουμε τις παρακάτω προσφορές…

Προσφορές Merlot Week

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας. Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.



0