Μάϊος και επιλογή κρασιού

Μάϊος και επιλογή κρασιού

Μάϊος πλέον και η άνοιξη είναι στα καλύτερά της. Οι μέρες είναι πιο ζεστές και προδιαθέτουν για μια βόλτα στην πόλη ή την εξοχή , ενώ οι νύχτες θυμίζουν καλοκαίρι. Η διάθεσή μας αλλάζει και σε αυτό συμμετέχει και η φύση χαρίζοντας μας ζωηρά χρώματα και αρώματα λουλουδιών, βοτάνων, φρούτων και φρέσκου γρασιδιού. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διαφοροποίηση, σε σχέση με τον χειμώνα, στην επιλογή φαγητού , με περισσότερες προτιμήσεις στις φρέσκες σαλάτες, τα φρούτα , τα ψάρια και τα θαλασσινά στη σχάρα ,το τηγάνι ή με συνοδεία ριζότου ή μακαρονάδας και του κρέατος με ελαφριές σάλτσες ή BBQ στην εξοχή, μας βοηθάνε να ξεχωρίσουμε και να επιλέξουμε το κρασί που ταιριάζει σε κάθε περίσταση αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου.
Πιο ψηλά στις προτιμήσεις μας είναι τα λευκά κρασιά και ιδιαίτερα τα φρέσκα που έχοντας περάσει λίγους μήνες στην φιάλη μετά την διάθεσή τους στην αγορά , είναι στην καλύτερή τους περίοδο.
Εδώ οι επιλογές είναι πολλές από τον ελληνικό αλλά και από τον ξένο αμπελώνα, μονοποικιλιακά αλλά και Blends.

Επιλέγουμε ανάμεσα σε φρέσκα λευκά με δροσερή οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων καλοκαιρινών ή και τροπικών φρούτων όπως Σαββατιανό , Ρομπόλα , Chardonnay ή ακόμα με νύξεις φρέσκου γρασιδιού όπως ένα Sauvignon Blanc. Άλλα ακόμα προσθέτουν μια χαρακτηριστική μεταλλικότητα και ένα τόνο μελιού ή κερύθρας όπως Ασύρτικο ή Νυχτέρι, και κάποια ακόμα με πιο τονισμένη οξύτητα και με πιο έντονο φρουτώδη χαρακτήρα , με την παρουσία του τριαντάφυλλου, του κίτρου και του μοσχολέμονου, του πράσινου μήλου του αχλαδιού και του περγαμόντου , όπως το Μοσχοφίλερο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο και το Gewurztraminer τα οποία πέρα από τη συνοδεία φαγητού μπορούμε να τα πιούμε και σαν απεριτίφ . Επίσης τα πλούσια βαρελάτα Ασύρτικα, Sauvignon Blanc , Chardonnay και Viognier, πιο λιπαρά με νότες καπνιστού βαρελιού και βανίλιας . και τα χαρακτηριστικά ημιαφρώδη και αφρώδη κρασιά, ξηρά ή ημίγλυκα από την Ζίτσα, το Μέτσοβο, την Πελοπόννησο και το Αμύνταιο, την Ιταλία και την Γαλλία.

Εκπληκτικά ροζέ από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon , Merlot και Sangiovese και τα χαρακτηριστικά ροζέ της Προβηγκίας , όλα με καλοκαιρινά αρώματα , ευχάριστα και δροσιστικά τα οποία μπορούν να συνοδέψουν επάξια τις γευστικές προτιμήσεις της άνοιξης , αλλά και σαν απεριτίφ με μια δροσιστική φρουτοσαλάτα.
Για αυτούς που είναι οπαδοί του κόκκινου κρασιού και λάτρεις του ψητού κρέατος επιλέγουμε κρασιά χωρίς υψηλό αλκοόλ , με πιο μαλακές τανίνες , φρέσκα αλλά και με παλαίωση που προσδίδει σε αυτά ένα πιο βελούδινο και μαλακό χαρακτήρα τα οποία μπορούμε να τα πιούμε και σε χαμηλότερη θερμοκρασία (14.0 ), σε ποικιλίες όπως Αγιωργίτικο, Pinot Noir, Merlot και ορισμένα Syrah.

Καλή σας απόλαυση.

Share this post


You've just added this product to the cart:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!