Δύο Ελιές

Δύο Ελιές

Δύο Ελιές

Αμπελώνας
Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση των περίπου 500 στρεμμάτων χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα .

Ειδικότερα, για τις «Δύο Ελιές» επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται στα ελαφριά όξινα εδάφη του τεμαχίου 19, το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα, αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου 23 και το Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στα αργιλοασβεστώδη εδάφη του τεμαχίου 27. Όλα τα τεμάχια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα.

Οινοποίηση
Βασικός στόχος του οινοποιού είναι να αναδείξει, καταρχήν, την ιδιαιτερότητα κάθε ποικιλίας στο αμπελοτόπι του κτήματος, και τελικά να δημιουργήσει ένα μοναδικό κρασί «παντρεύοντας» τα ιδαίτερα χαρακτηριστικά καθεμιάς από αυτές. Ο προσανατολισμός των «Δύο Ελιών» προσδιορίζεται από το φαινολικό όγκο του Merlot, τη βελούδινη επίγευση και το μεσογειακό μπουκέτο του Syrah καθώς και τον αρωματικό χαρακτήρα του Ξινόμαυρου.

Έτσι, μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης στους 11-12° C, σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον, για 5-7 μέρες και για την κάθε ποικιλία χωριστά, αφού κάθε μία έχει διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης. Στη συνέχεια, το Merlot ζυμώνει στους 29-30° C και επιπλέον οδηγείται σε μεταζυμωτική περίοδο θέρμανσης για 3-4 μέρες. Αντιθέτως, το Syrah ζυμώνει στους 22-24° C και οδηγείται γρήγορα σε νέα βαρέλια για την ολοκλήρωση της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Το Ξινόμαυρο ζυμώνει στους 22° C σε ανοιχτές δεξαμενές και ανακυκλώνεται με τη μέθοδο του pigeage, με στόχο την αποφυγή του σπασίματος των κουκουτσιών, από όπου προέρχονται οι δυσάρεστες τανίνες, ενώ το τράβηγμα από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης.

Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια 225 λίτρων με ποσοστό νέου ξύλου 30%.

Share this post


x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική Προστασίας Προσωπικού Απορρήτου του cava800.gr

Αποδέχομαι Δεν αποδέχομαι Όροι Χρήσης & Προσωπικά δεδομένα