Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα malbec και τιμούμε τη σπουδαία αυτή ποικιλία.

O Πρόεδρος της Αργεντινής, Domingo Faustino Sarmiento καθιέρωσε την 17η Απριλίου ως γιορτή της αναγέννησής του Αργεντίνικου Αμπελώνα και βεβαίως ως γιορτή της πιο σημαντικής ποικιλίας αυτού, το Malbec.

Οι πιο γνωστές από τις περιοχές που συναντάμε το Malbec είναι το Bordeaux στη Γαλλία από την οποία κατάγεται κιόλας αποτελώντας μια από τις βασικές ποικιλίες του Bordeaux blend, η Mendoza στην Αργεντινή και η κοιλάδα Colhagna στη Χιλή. Το βρίσκουμε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία αλλά και τη Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Στην Αργεντινή δίνει κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα, μέτρια οξύτητα (εκτός από τις περιοχές της Mendoza που έχουν μεγάλο υψόμετρο και η οξύτητα είναι αρκετά υψηλότερη), ώριμες τανίνες, και έντονο ζουμερό φρούτο.

Τα αρώματα που συναντάμε σε αυτά τα κρασιά είναι το μαύρο κεράσι, το μύρτιλο, το δαμάσκηνο, η βιολέτα και ανάλογα με τη χρήση βαρελιού, η κανέλα, το πράσινο πιπέρι, η σοκολάτα το δέρμα και ο καπνός. Συνήθως καταναλώνονται φρέσκα, αλλά αν προέρχονται από μεγαλύτερο υψόμετρο και έχουν υποστεί ωρίμαση σε βαρέλι αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης.

Τις πιο πολλές φορές τα συναντάμε μόνα τους, αλλά και σε blend με την άλλη γνωστή ποικιλία της Αργεντινής την Bonarda, αλλά και το Cabernet Sauvignon.

ΓΑΛΛΙΑ

Στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Cahors τα κρασιά από Malbec είναι ακόμα πιο σκουρόχρωμα, έχουν μεγαλύτερη οξύτητα, και περισσότερες και πιο άγριες τανίνες.

Έχουν αρώματα φραγκοστάφυλου, σταφίδας, μαύρου δαμάσκηνου, δέρματος, πίσσας και πιπεριάς, και λόγω της δομής τους έχουν μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης.

 Συνδυασμός με φαγητό

Ένα ελαφρύ και φρέσκο Malbec εξαιτίας του μέτριου σώματός του και των ήπιων τανινών του, ταιριάζει με πιο ελαφριά κρέατα, όπως η γαλοπούλα, το ψητό χοιρινό, αλλά και με πιο αρωματικά πιάτα όπως το κοτόπουλο curry.

Close
Close
Sign in
Close
Cart (6)


6