Καθαρά Δευτέρα, Σαρακοστιανό τραπέζι και οινικές προτάσεις


Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, που σύμφωνα με τη θρησκεία μας, αποτελεί την προετοιμασία για την ‘’κάθαρση’’ της ψυχής και του σώματος μέχρι την ημέρα της Ανάστασης.

Είναι όμως και μία μέρα γιορτής, που συνδέεται άμεσα με την παράδοση του τόπου μας, το πέταγμα του χαρταετού στην εξοχή, αλλά και το οικογενειακό τραπέζι.

Ένα τραπέζι όπου σύμφωνα με το έθιμο επιβάλλει νηστίσιμα εδέσματα όπως θαλασσινά, τουρσί, ελιές, όσπρια, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και βέβαια τη λαγάνα και τον χαλβά που έχουν την πρώτη θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Σίγουρα θα λέγαμε ότι αυτή η πολυπλοκότητα των γεύσεων κάνει την επιλογή του κρασιού ως συνοδευτικού, πιο δύσκολη και ίσως θα ήταν πιο εύκολο να συνοδεύσουμε το τραπέζι μας με ένα ούζο ή τσίπουρο, αφού εδώ στην Ήπειρο παράγουμε σπουδαία αποστάγματα όπως αυτά από την Zoinos Winery, το Κατώγι Αβέρωφ ή από την Mitos Distillery. Όμως μια ποιοτική Ρετσίνα, λευκά κρασιά με ιδανική οξύτητα ή πλούσια βαρελάτα, επιλογές από ροζέ, ακόμα και συγκεκριμένα κατά περίπτωση ερυθρά κρασιά, θα μπορούσαν να συνοδεύσουν το γιορτινό μας τραπέζι επάξια.

Επιλέξτε μια Ρετσίνα από Ασύρτικο, Ροδίτη ή Σαββατιανό, η οποία θα ταιρίαξει με τον έντονο χαρακτήρα της ταραμοσαλάτας, το τουρσί ή το ξυδάτο χταπόδι. Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα, Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc για τις σαλάτες, ντολμαδάκια και το μυδοπίλαφο. Σαντορίνη, Chardonnay ή ένα Αφρώδη οίνο για τα αχνιστά και λεμονάτα όστρακα αλλά και για το τηγανητό καλαμάρι και χταπόδι. Για γαρίδες στα κάρβουνα, σπαγγέτι με γαρίδες ή χταπόδι επιλέξτε μια Orange Ντεμπίνα ή ένα ροζέ από Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Merlot, Syrah και ένα ιδιαίτερο ροζέ Προβηγκίας. Όσο για την κρασάτη σουπιά, χταπόδι και καλαμαράκια με κόκκινη σάλτσα, δοκιμάστε το συνδυασμό με μία Λημνιώνα ή ένα Pinot Noir.

Καλή Σαρακοστή!

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΙΣΟΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΚΑΛΑΘΙ (0)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΣ.0
Μετάβαση στο περιεχόμενο