Η 20η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας και εμείς θεωρήσαμε πως είναι μια καλή ευκαιρία να σας εξηγήσουμε τι είναι τα vegan κρασιά.
Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Προκειμένου το σταφύλι να μετατραπεί σε αλκοόλ περνά από κάποια στάδια. Αρχικά, διέρχεται από το θλιπτήριο-εκραγιστήριο όπου εκεί αποχωρίζονται οι ρόγες του σταφυλιού από το βόστρυχα (κοτσάνι) και συνθλίβονται μερικώς. Στη συνέχεια, ολόκληρη η σταφυλομάζα είτε διέρχεται από το πιεστήριο και στη συνέχεια ο μούστος στη δεξαμενή ζύμωσης, είτε οδηγείται απευθείας στη δεξαμενή για ζύμωση. Αυτό διαφέρει στις διαδικασίες λευκής, ροζέ ή ερυθρής οινοποίησης, δε θα σταθούμε όμως σε αυτό το άρθρο εδώ.
Κατά τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης τα σάκχαρα του σταφυλοχυμού μετατρέπονται σε αλκοόλη και κατά συνέπεια σε κρασί.
Ο νέος οίνος που προκύπτει συνήθως δεν είναι λαμπικαρισμένος, δηλαδή εντελώς καθαρός έτσι όπως τον βλέπουμε στο ποτήρι μας. Διάφορα σωματίδια όπως π.χ. πρωτεΐνες δημιουργούν θόλωμα και έτσι το κρασί πρέπει να διαυγάσει. Αυτό μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο εάν παραμείνει το κρασί για καιρό στη δεξαμενή οπότε και αυτά τα σωματίδια θα αυτό-σταθεροποιηθούν. Πολλές φορές όμως στα οινοποιεία υπάρχουν ανάγκες για εμφιάλωση σε πιο σύντομους χρόνους και έτσι απαιτείται μια διαδικασία καθαρισμού του. Συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά για αυτό το σκοπό είναι η ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη), ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης αυγών), καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), αλβουμίνη (πρωτεΐνη αυγών).
Οι παράγοντες αυτοί δε μένουν στο κρασί αλλά σχηματίζουν δυσδιάλυτα μόρια με τα σωματίδια που θολώνουν το κρασί, καθιζάνουν και απομακρύνονται. Στην περίπτωση όπου χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους παράγοντες δεν είναι αποδεκτοί από τους vegans ως ζωικά παράγωγα.
Υπάρχουν όμως και συστατικά που είναι φιλικά προς τους vegans και αποτελούν εναλλακτική οδό διαύγασης του κρασιού. Αυτά είναι ο μπετονίτης, ο ενεργός άνθρακας, φυτικές ζελατίνες ή πρωτεΐνες. Επιπλέον, στις μέρες μας πολλοί οινοπαραγωγοί επιλέγουν πιο φυσικές μεθόδους για τα κρασιά τους και για αυτό τα αφήνουν να αυτό-σταθεροποιηθούν από μόνα τους. Τέτοια είναι τα κρασιά που γράφουν στην ετικέτα τους unfined-unfiltered.
Προκειμένου να αναγνωρίσετε ένα κρασί vegan, υπάρχει στην οπίσθια ετικέτα μιας φιάλης ένδειξη vegan.
Εάν η διαδικασία διαύγασης τηρείται σωστά δεν υπάρχει διαφορά στη γεύση.