fbpx

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΟΥΪΣΚΙ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΟΥΪΣΚΙ

Η Διεθνής Ημέρα του ουίσκι ορίζεται κάθε χρόνο η 27η Μαρτίου του έτους. Το ουίσκι έχει ιστορία που χάνεται πολύ μακριά στο χρόνο και αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο.

Πως προήλθε λοιπόν η Διεθνής Ημέρα Ουίσκι; Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2008 και στη συνέχεια γιορτάστηκε το 2009 στο Whisky Festival στη Βόρεια Ολλανδία. Όλα αυτά έγιναν προς τιμήν ενός γνώστη και συγγραφέα ουίσκι (και μπύρας), του Michael Jackson (Όχι φυσικά του βασιλιά της ποπ). Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν γνωστός για τα γραπτά του σχετικά με το ουίσκι και διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον.

Οι φίλοι του και λάτρεις του ουίσκι ήθελαν όχι μόνο να γιορτάσουν την αγάπη του για το συγκεκριμένο ποτό αλλά και να βρουν μια θεραπεία για αυτήν τη δύσκολη ασθένεια. Δεδομένου ότι τα γενέθλια του Michael ήταν στις 27 Μαρτίου, η ημερομηνία είναι αφιερωμένη σε αυτόν. Έτσι, ο σκοπός της Ημέρας του Ουίσκι δεν είναι μόνο η ευαισθητοποίηση για το ουίσκι και το γόητρο του, αν και αυτό είναι σίγουρα ένας εξαιρετικός λόγος. Ο σκοπός είναι επίσης να διαδοθεί η ευαισθητοποίηση για το Parkinson, μια ασθένεια που υπέστη ο λάτρης του ουίσκι, Michael Jackon, στα τελευταία χρόνια.

Πάμε λοιπόν να μάθουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το ουίσκι.


Το όνομα για το Whisk(e)y προέρχεται από τη γαελική γλώσσα, όπου αναφέρεται ως Uisce na Beatha, που σημαίνει «Το νερό της ζωής». Δεν πέρασε πολύς καιρός το όνομα συντομεύτηκε σε Uisce (μόνο «Νερό») και στη συνέχεια η προφορά άλλαξε αργά με την πάροδο του χρόνου από Ish-Key, σε Whisky. Και αυτή η προφορά παραμένει έκτοτε.


Το ουίσκι είναι το αποτέλεσμα της απόσταξης, διαδικασίας που είναι γνωστή από τον αρχαίο κόσμο (Μεσοποταμία, Αίγυπτο, Κίνα, Ινδία) για την παραγωγή αρωμάτων, καλλυντικών και ποτών. Άλλη μια εκδοχή υποστηρίζει πως η επινόηση των αμβύκων οφείλεται σε αρχαίους Έλληνες από την εποχή του Μυκηναϊκού πολιτισμού όπου άκμαζε η επεξεργασία του χαλκού.

Η απόσταξη βασίζεται στο διαχωρισμό ενός υγρού συγκεκριμένου σημείου βρασμού από ένα μείγμα. Το ουίσκι παράγεται από σιτηρά. Τα σιτηρά αυτά στο πρώτο τους στάδιο θερμαίνονται με νερό έτσι ώστε να απομονωθεί το άμυλο το οποίο περιέχει τα σάκχαρα που είναι απαραίτητα για την αλκοολική ζύμωση. Το είδος του σιτηρού που θα χρησιμοποιηθεί καθορίζει και τη γεύση του αποστάγματος. Τα bourbon ουίσκι πρέπει να παράγονται από τουλάχιστον 51% ή περισσότερο καλαμπόκι.

Το ουίσκι βύνης παρασκευάζεται από τουλάχιστον 51% κριθάρι βύνης, ενώ τα ουίσκι σίκαλης από τουλάχιστον 51% σίκαλη. Αντίστοιχα ισχύει και για το ουίσκι που παράγεται από σιτάρι.

Περιοχές Ουίσκι και Γευστικά Χαρακτηριστικά

Σκωτσεζικα Single Malt

  • Highlands: Δυτικό Μέρος: Τα ουίσκι εδώ είναι στρογγυλεμένα, στιβαρά, ξηρά και έχουν μια υποψία τύρφης.
  • Highlands: Βόρειο Μέρος: Υπάρχει spicy χαρακτήρας λόγω του ρέικι που διαθέτει η περιοχή.
  • Ανατολικά Highland και Midland: πιο φρουτώδης χαρακτήρας.
    Speyside: κομψά και πολύπλοκα ουίσκι με ραφιναρισμένη αίσθηση του καπνού.
  • Lowlands: πιο απαλή βύνη, όχι πολύ επηρεασμένα από την τύρφη και το αλάτι των ακτών.
  • Islay: Έντονα τυρφώδη malt ουίσκι με γεύση από ιώδιο και φύκια.
  • Cambeltown: Ουίσκι με θαλασσινό, αλμυρό χαρακτήρα.

Ιρλανδεζικα Ουισκι

Παράγονται από πολτό βύνης, είναι μαλακά και τριπλοαποσταγμένα.

Bourbon Ουισκι

Παράγεται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι, παλαιωμένο σε νέο δρύινο βαρέλι (το Tennessee Whisky είναι ένας υπο-τύπος bourbon με ειδικό βήμα φιλτραρίσματος).

Ιαπωνικά Ουισκι

Οι μέθοδοι και η γεύση είναι παρόμοια με τα σκωτσέζικα. Παρασκευάζεται από τη δεκαετία του 1920, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο εκτός Ιαπωνίας.


Η ωρίμανση σε βαρέλι είναι συνήθως μέρος της διαδικασίας. Αλλά ο χρόνος που αφιερώνεται στη διαδικασία ωρίμανσης αξίζει σίγουρα τον κόπο!

Μπορείτε να γιορτάσετε τη μέρα αυτή είτε επιλέγοντας τον τύπο ουίσκι που σας αρέσει είτε επιλέγοντας κάποιο διαφορετικό στυλ από αυτό που έχετε συνηθίσει.

Επιπλέον και συμπληρωματικά είναι υπέροχη ιδέα να τιμήσουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια του Parkinson.

Share this post


You've just added this product to the cart: