fbpx

Κρασί και πασχαλινό τραπέζι

Κρασί και πασχαλινό τραπέζι

Το Πάσχα, αυτή η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις του τόπου μας. Σε κάθε μεριά της Ελλάδας στήνεται ένα πανηγύρι και συγγενείς και φίλοι, όσοι μπορούμε αυτή την χρονιά, θα μαζευτούμε γύρω από το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουμε και να γευτούμε όλες τις παραδοσιακές συνταγές που κυριαρχούν στο μενού του Πάσχα.

Σε αυτή την γιορτή δεν μπορεί να λείπει και το κρασί.

Εμείς στην Cava800, ετοιμάσαμε τις παρακάτω προτάσεις για τα κρασιά που μπορούν να συνοδέψουν το πασχαλινό μας τραπέζι.

Και παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ξεκινώντας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μετά την Ανάσταση , μας περιμένει η Μαγειρίτσα. Μια σούπα έντονη, λιπαρή και με πολλά μυρωδικά. Εδώ θα χρειαστούμε ένα κρασί πλούσιο με όγκο και οξύτητα για να μετριάσει την λιπαρότητα της μαγειρίτσας. Μια πρώτη σκέψη ένα Ασύρτικο, από Κυκλάδες όπως το Cuvee Mansignori του Αργυρού, T-Oinos Ασύρτικο, Σαντορίνη Σιγάλα ή το Νυχτέρι του Γαβαλά , από Μακεδονία το Ασύρτικο από Κτήμα Άλφα ή το Chateau Julia του Λαζαρίδη, την μοναδική ρετσίνα από Ασύρτικο το Δάκρυ του Πεύκου και το δικό μας Ίνιμα από το Κατώγι Αβέρωφ .Βέβαια δεν πρέπει να αποκλείσουμε και το Sauvignon Blanc ιδανικό για τα αρώματα και την οξύτητά του όπως το βιολογικό Sauvignon Βlanc του Καριπίδη, ο Αμέθυστος του Λαζαρίδη , το Sauvignon Blanc Fume Του Γεροβασιλείου και πολλά άλλα.

Αν όμως επιλέξουμε μια χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια και μυρωδικά της εποχής, τότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια Μαλαγουζιά όπως η Vegan Μαλαγουζιά από το Kτήμα Άλφα ή η Μαλαγουζιά από το Μέγα Σπήλαιο, ένα Μοσχοφίλερο όπως η Μαντινεία του Τσέλεπου ή το Μοσχοφίλερο Cuvee Speciale του Μπουτάρη, και ένα Βιδιανό όπως το Vegan Δάφνιος του Δουλουφάκη.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στο τραπέζι μας , τι άλλο ,από τα ορεκτικά και τους μεζέδες. Στις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και στις σαλάτες μας ταιριάζει μια Ντεμπίνα Επιλογές από τη Ζίτσα, τα λουκάνικα μας τα οποία είναι παραδοσιακά και πικάντικα μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με μια Ραψάνη του Ντούγκου, ένα Δίλοφο του Τσέλεπου ή μια Νεμέα του Παλυβού και αν μας περιμένει και το κοκορέτσι τότε ένα Syrah όπως αυτό του κτήματος Αβαντίς ή ένα Syrah –Αγιωργίτικο όπως το Thema Παυλίδη θα μας ικανοποιήσει.

Και έρχεται η ώρα του Οβελία! Οι επιλογές εδώ είναι πολλές και εξαρτώνται από τον τρόπο μαγειρέματος.

Αν μιλάμε για σούβλα τότε μπορούμε να επιλέξουμε Grande Reserve Νάουσα Μπουτάρη, Ράμνιστα του Κυρ Γιάννη, Παλιοκαλιά του Δαλαμάρα, Καρυδά Ξινόμαυρο ,Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah, Κτήμα Τζίμα Rue du Soleil, έναν Όβηλο Ερυθρό ή μια Νέα Δρυ Του Αντωνόπουλου, ένα ροζέ Ξινόμαυρο από το Κτήμα Αβέρωφ ή τις Ακακίες του Κυρ Γιάννη.

Βέβαια καλός συνδυασμός για λεμονάτο σουβλιστό αρνί είναι και το Ασύρτικο για εσάς που δεν αποχωρίζεστε το λευκό κρασί από το τραπέζι σας.

Στην περίπτωση του φουρνιστού αρνιού μπορούμε να πάμε σε ένα ερυθρό με πιο βελούδινες τανίνες όπως Merlot Καριπίδη, Κοκκινόμυλο του Τσέλεπου, μια Νεμέα του Σκούρα ή μια Δρυόπη του Τσέλεπου.

Στην περίπτωση του φουρνιστού αρνιού μπορούμε να πάμε σε ένα ερυθρό με πιο βελούδινες τανίνες όπως Merlot Καριπίδη, Κοκκινόμυλο του Τσέλεπου, μια Νεμέα του Σκούρα ή μια Δρυόπη του Τσέλεπου.

Μια πιο ηπειρώτικη εκδοχή του γεμιστού αρνιού με ρύζι , τυρί και συκώτι μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με ένα Ηπειρώτικο κρασί της ποικιλίας Βλάχικο από τη Ζίτσα.

Καλή Ανάσταση με Υγεία και Αγάπη σε Όλους μας!!

Share this post


You've just added this product to the cart: