fbpx

Το απόλυτο απεριτίφ – ΒΕΡΜΟΥΤ

Το απόλυτο απεριτίφ – ΒΕΡΜΟΥΤ

Βερμούτ, το λευκό κρασί αρωματισμένο με βότανα και μπαχαρικά. Απαντάται σε ξηρή και γλυκιά μορφή.

Το βερμούτ είναι ενισχυμένο κρασί το οποίο αρωματίζεται με διάφορα φυτικά προϊόντα όπως ρίζες, φλοιούς, άνθη, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά. Η σύγχρονη εκδοχή του ποτού άρχισε να παράγεται στα μέσα του 18ου αιώνα στο Τορίνο της Ιταλίας.

Ενώ το βερμούτ χρησιμοποιούταν παραδοσιακά για ιατρικούς σκοπούς, έγινε περισσότερο γνωστό ως απεριτίφ, με μοδάτα καφέ στο Τορίνο να το σερβίρουν όλες τις ώρες της ημέρας. Όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε δημοφιλές ως βασικό συστατικό σε πολλά κλασικά κοκτέιλ, όπως το Μαρτίνι, το Μανχάταν και το Νεγκρόνι.

H ιστορία λέει ότι η ιδέα των βερμούτ προέκυψε από την εποχή των Ρωμαίων, που τελειοποίησαν την τέχνη της ανάμιξης μεσογειακών βοτάνων με κρασί.

Με τα χρόνια, η περιοχή του Πιεμόντε έγινε περιοχή ορόσημο για την παραγωγή βερμούτ με τη χρήση βοτάνων από τις Άλπεις και κατά τον 19ο αιώνα στο Τορίνο, την πρωτεύουσα του Πιεμόντε, γεννήθηκε η ιδέα του aperitivo, του απεριτίφ δηλαδή που οι Ιταλοί έπιναν στα στιλάτα καφέ της εποχής το απόγευμα πριν από το φαγητό.

Όμως, έγινε δημοφιλές ως βασικό συστατικό σε πολλά κλασικά κοκτέιλ, όπως το Μαρτίνι, το Μανχάταν και το Νεγκρόνι.

Πρόκειται για ένα ενισχυμένο με οινόπνευμα κρασί που έχει αρωματιστεί και χρωματιστεί με βότανα, φλούδες και μυρωδικά.

Στο πορτφόλιο των μυρωδικών του βερμούτ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία ποικιλία άψινθου (artemisia) που του δίνει τη χαρακτηριστική ορεκτική του πικράδα και το κάνει να διαφέρει από τα ξαδέλφια του, την quinquina αρωματισμένη με λίγο κινίνο (china) και το americano που στα αρωματικά του συμπεριλαμβάνεται μεν ο άψινθος αλλά και η γεντιανή, η οποία δίνει στην πικράδα του ωραίες βοτανικές νότες.

negroni-cocktail

Επιπροσθέτως, καθώς το βερμούτ αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό, ειδικά των κλασικών κοκτέιλ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε αγοράζοντας ανάλογης ποιότητας προϊόντα.

Σε αρκετές συνταγές άλλωστε, το βερμούτ αποτελεί τον γευστικό και αρωματικό πρωταγωνιστή και όχι ένα ακόμη συστατικό που θα συμπληρώσει τη συνταγή σας.

Λανσάρεται ως παλιά ντίβα νέας κοπής παρά ως υλικό για ιστορικές αναδρομές, από τις ταινίες μέχρι τη σερβάντα της γιαγιάς και από κει σε prime time σειρές τύπου «Mad Men», όπου διαμορφώνεται το σύγχρονο στάτους ενός ποτού με αίγλη. Jazz, rhythm ’n’ blues, λεπτή γραβάτα, pochette στο σακάκι και όλη η στιλιστική επάνοδος της κομψότητας των προηγούμενων δεκαετιών συνοδεύονται από ένα καλό βερμούτ.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η κατηγορία του βερμούτ έχει παρουσιάσει εξαιρετικούς εκπροσώπους της στην αγορά, δίνοντας σας έτσι αρκετές εναλλακτικές, ώστε να δημιουργήσετε τη δική σας, εξατομικευμένη εκδοχή του αγαπημένου σας κλασικού κοκτέιλ.

πηγή κειμένου: bitterbooze.com

Share this post


You've just added this product to the cart:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
×

Λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών και φόρτου εργασίας στις εταιρείες μεταφορών, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!